Wat is Agile?

 

Agile is allang geen term meer die alleen gebruikt wordt binnen de IT-sector. Steeds meer organisaties binnen verschillende branches stappen over op een Agile manier van werken. De kans is groot dat het woord Agile ook al binnen jouw organisatie is gevallen en dat je graag wil weten wat Agile nu precies is. We vertellen het in deze blog.

We moeten Agile werken

Binnen bedrijven wordt vaak gezegd: “We moeten een Agile organisatie worden” of “We moeten Agile gaan werken”. Als we naar de letterlijke betekenis van het woord gaan kijken, dan zien we dat Agile lenig of behendig betekent. Een associatie die veel mensen met het woord Agile hebben is wendbaarheid. Met een Agile organisatie wordt ook vaak een wendbare organisatie bedoelt. En wendbaar betekent dat iets makkelijk aangepast of veranderd kan worden. We kunnen dus zeggen dat een Agile organisatie een organisatie is die makkelijk meebeweegt.

“Een organisatie die meebeweegt”, dat klinkt mooi, maar wat is dat precies en hoe ziet dat eruit. Welke methoden zijn er om een organisatie Agile te laten werken? En waarom is er zo een grote behoefte bij organisaties om Agile te worden?

Waarom organisaties Agile omarmen

De wereld waarin we leven verandert in rap tempo. Technologie maakt reuze sprongen, het internet zorgt ervoor dat kennis toegankelijker is en consumentenbehoeften verandert. Bedrijven kunnen hierin niet achter blijven. Productontwikkeling met of zonder IT moet sneller en flexibeler dan ooit, omdat de klant kritischer wordt en meer opties heeft dan vroeger.

De traditionele waterval ontwikkelmodellen worden door ontwikkelaars ervaren als bureaucratisch, traag en bekrompen en belemmert ze in hun creativiteit en effectiviteit. Dat ervaarden zeventien softwareontwikkelaars al eind jaren negentig. Ze besloten om met elkaar een reactie te geven op de belemmerende manier van werken.

Ontstaan van het Agile Manifesto

De reactie kwam In februari 2001. Tijdens een informele bijeenkomst van 3 dagen in Snowbird (Utah) werd het Agile Manifesto opgesteld. Het Manifesto en de principes die hierin opgenomen zijn, is een uitwerking van ideeën die ontwikkelaars halverwege de jaren negentig op hebben gedaan. Hieronder zie je het originele manifest die ook terug te vinden is op agilemanifesto.org.

Dit manifest laat zien waarom Agile de afgelopen jaren zo populaire is geworden. Als je het Agile gedachtegoed correct toepast binnen een organisatie, dan geef je medewerkers de ruimte om samen te werken aan werkende oplossingen, klantgericht en inspelend op de ontwikkelingen van nu. Dat is precies wat er tegenwoordig nodig is om als organisatie te kunnen overleven.

Hoe krijg je een organisatie Agile?

Een van de meest gestelde vragen die wij horen is “hoe laat ik mijn team of gehele organisatie Agile werken?” Nu je weet dat de basis van Agile de waarden zijn die terugkomen in het Agile Manifesto, is het van belang dat er een klimaat binnen je organisatie gecreëerd wordt, waarin deze waarden omgezet zullen worden in gedrag. Om dit voor elkaar te krijgen, zal je mensen moeten trainen, zodat ze de juiste mindset en skills krijgen, maar ook de tools om de rest van het team of de organisatie mee te krijgen.

Op dagelijkse basis begeleiden de consultants en trainers van 12Mprove organisaties naar een Agile manier van werken. Ben je benieuwd naar onze consultancy aanpak? Klik hier: Consultancy.