Wil je een organisatie veranderen? Het begint bij het brein!

70% van het verandermanagement in Nederland mislukt. Waarom? Abstracte doelen, goede voornemens, protocollen en regels werken niet. Onze pogingen om het gedrag te veranderen mislukken, omdat we de aard van de mens vaak niet zien zoals deze daadwerkelijk is. Onze hersenen werken ons onbewust tegen.

Hoe werkt verandering in ons brein? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons brein voor ons werkt, in plaats van tegen ons? Op de eerste editie van het 12MPROVE Lean Learning Event nam filosoof en cabaretier Paul Smit de zaal mee in de wereld van de psychologie en de neurowetenschap.

Het bewuste brein is overschat

Bij verandering maken we allerlei afspraken en plannen, die aangestuurd worden door onze neo-cortex. De oudere en tegelijkertijd dominantere lagen van ons brein willen alleen nooit veranderen. En juist in die diepere delen wordt ons gedrag bepaald. Door inzicht te krijgen in de werking van het brein, leer je de immense kracht van het onderbewuste te benutten binnen een verandertraject.

Een andere aanpak is nodig om mensen nieuw gedrag te laten vertonen, zodat de juiste cultuur ontstaat voor verbetering en transformatie. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Wat werkt wel en wat werkt niet om mensen hun gedrag te veranderen? Hoe beïnvloed je dit op de juiste manier?

Op de prachtige locatie Oranjerie Hydepark in Doorn deelde Paul Smit veel inspirerende inzichten. Het publiek was direct betrokken bij zijn interactieve presentatie. De deelnemers weten nu precies hoe zij informatie het beste kunnen overdragen om samenwerking soepeler te laten verlopen.

Als gastspreker heeft neurowetenschapper Ayca Szapora theorie achter het menselijke brein belicht. Deze combinatie van sprekers zorgde voor verrassende eye-openers bij de deelnemers. Door het grote aantal voorbeelden en concrete tips waren er veel aha-momenten en konden de deelnemers direct hun nieuwe kennis toepassen.

“Jammer dat het voorbij was, wat een energie en inzichten!”

“Geweldig, daar denk je nog dagen over na.”

“Entertaining. Mooie eyeopeners!”

“Een energiek event die nooit verveelde. Ik heb inzicht gekregen in het functioneren van het menselijk brein. Heel interessant.”

“Simpele handvaten die zelfs toe te passen zijn in je dagelijkse leven”

“Leerzaam en leuk!”

“Hoog tempo, leuke voorbeelden/filmpjes en ook nog theorie geleerd!”

Over Paul Smit

Filosoof en cabaretier Paul Smit is een van de meest gevraagde sprekers voor het bedrijfsleven. Hij combineert humor en inhoud, speelt in op de processen binnen een organisatie en haakt in op thema’s als samenwerking, innovatie, beïnvloeding en verandering. Paul Smit studeerde af op ‘de evolutie van het menselijk bewustzijn’ en schreef negen boeken over filosofie, psychologie en neurowetenschap. Hij verstaat de kunst om complexe zaken op een begrijpelijke, humoristische en concrete wijze over te brengen.

Over 12Mprove

Als continu verbeteraar krijg je bij 12Mprove naast alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om de Lean tools effectief in werking te zetten, ook de sleutel om het daadwerkelijk tot een succes te brengen.

We helpen professionals en bedrijven door middel van training, coaching en consultancy om met Lean en Agile het werk elke dag een stukje beter te doen. Met bevlogenheid en daadkracht zetten de trainers en consultants van 12Mprove zich elke dag hiervoor in. Het motto is “Improve today, excel tomorrow”.

Wil jij ook je werk elke dag een stukje beter doen? Bekijk de trainingen van 12MPROVE.