Leiderschap: Ben jij een manager of een leider?
11 juni 2018 
2 min. leestijd

Leiderschap: Ben jij een manager of een leider?

Heb jij een managersfunctie? Zie jij jezelf ook als manager, of ben je meer een leider? Wat is eigenlijk het verschil en wat moet je doen om succesvol leiding te geven? Ik vertel het je in deze blog.

Wie zijn de leiders binnen de organisatie?

Hoeveel mensen binnen je bedrijf hebben de titel “leider”? De kans is vrij klein dat er iemand in jouw organisatie rondloopt met deze titel. Als je een leidinggevende functie hebt, staat er hoogstwaarschijnlijk manager achter je naam, maar zoals het woord leidinggevende al zegt, ben je weliswaar een leider. En toch zit er verschil tussen een manager en een leider, maar wat is precies het verschil?

De associatie bij leiders en managers

Voordat ik overga naar de concrete verschillen, eerst een kleine test: denk twee seconden na over een persoon die je typeert als een leider…

Denk nu twee seconden na over een persoon die je typeert als een manager… 

Als het goed is heb je bij beide gedacht aan verschillende type personen. Bij een leider heb je misschien de associatie gemaakt met mensen die in het rijtje passen van Martin Luther King en Nelson Mandela. Charismatische personen die denken aan de mens en acteren vanuit waarden en normen. En bij de manager zou je kunnen denken aan types als Steve Jobs; een marketinggenie en groot innovator, maar als je de verhalen mag geloven iemand die hard afrekende met medewerkers die - naar zijn mening - niet presteerden. 

De manager en de leider hebben iets met elkaar gemeen. Beiden hebben ze mensen die hun volgen en het doel is deze mensen beĂŻnvloeden, zodat ze gewenst gedrag gaan vertonen. Alleen is er een wezenlijk verschil en dat is de stijl van leiderschap.

Manager vs leider: de stijl van leiderschap

We hebben net de eerste stap gedaan om het verschil te duiden, doormiddel van associatie met een persoon. Laat ik het nu concreter voor je maken en inzoomen op de stijl. In een notendop: 

De manager Is zakelijk, stuurt op de werkinstructie, succes wordt beloond, falen wordt bestraft.

De leider Is persoonlijk, stuurt vanuit de intrinsieke motivatie van het individu en focust op de relatie. 

Dit verschil wordt in de theorie transactioneel leiderschap (de manager) en transformationeel leiderschap (de leider) genoemd. Hoe je de medewerkers behandelt typeert de leiderschapsstijl. 

Wat opvalt is dat bij transactioneel leiderschap een negatief en positief component aanwezig is, namelijk belonen en straffen, terwijl bij transformationeel leiderschap hier niet over gesproken wordt. De persoonlijke benadering staat hier meer centraal. 

In het filmpje Boss vs Leader worden een aantal duidelijke voorbeelden gegeven van wat een leider anders doet dan een manager.

Welke stijl van leiderschap is juist?

Nu het verschil tussen een manager en een leider duidelijk is, is de vraag natuurlijk welke ben jij en welke stijl is juist? De eerste vraag is een waarover je als manager regelmatig moet nadenken. En de tweede vraag is één waarover je een leuke discussie kan houden. 

Mijn mening is dat in deze tijd de manager geen standhoudt. Bedrijven hebben steeds meer leidinggevenden nodig met de skills van een leider. Bureaucratie en autocratie verdwijnt geleidelijk binnen organisaties en hierbij hoort een andere manier van leidinggeven. 

Dus managers focus je in eerste instantie op drie dingen:

  1. Wees een rolmodel;
  2. Inspireer en motiveer;
  3. en help je medewerkers zich continu te ontwikkelen.

Hopelijk heb ik je met deze blog aangezet tot nadenken. Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Laat hem achter in een comment! 

Over de schrijver
12Mprove helpt professionals en bedrijven om continu te verbeteren, door middel van training en coaching op het gebied van Lean, Agile, Scrum en leiderschap. Het gaat om slimmer werken, met een duidelijk focus op de klant, de medewerker en operationeel resultaat.