Merk jij binnen jouw organisatie dat het lastig is om de juiste koers te bepalen? Het is belangrijk om te weten waarvoor je het allemaal doet. Het helpt als je dit ook visueel kan maken en delen met je omgeving. De Hoshin matrix, een gevisualiseerd kompas, helpt jouw organisatie hierbij.
Wil jij de toekomst van jouw organisatie een positieve wending geven? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij deze tool kunt toepassen.
Wat is Hoshin Kanri?
Hoshin Kanri is een Japanse term die je kunt vertalen naar 'het kompas'. Binnen het Lean gedachtengoed wordt het gebruikt als strategie-executie instrument. Het helpt organisaties om keuzes te maken in de richting van de missie van de organisatie.
De Hoshin matrix linkt lange termijn doelen (3-5 jaar) aan jaardoelen, acties of verbeterinitiatieven, KPI’s én resources. Hierdoor kun je in één oogopslag zien welke verbeterinitiatieven bijdragen aan welke jaardoelen en lange termijn doelen. Als er dan een nieuw verbeterinitiatief voorbij komt, kun je eerst kijken of het bijdraagt aan een jaardoel.
Je ziet ook in de matrix wie er allemaal al aan een verbeterinitiatief werken. Dit staat vermeld bij de resources. Hebben de mensen in het team nog ruimte om een nieuw verbeterinitiatief op te pakken naast wat er al loopt? Perfect, dan kun je het toevoegen aan de matrix en het gaan uitvoeren.
Zelf aan de slag met Hoshin Kanri
Bedenk goed dat de Hoshin matrix een hulpmiddel is, geen doel op zich. Door gezamenlijk te overleggen en te discussiëren over de invulling van de matrix zorg je voor draagvlak bij het bepalen van de doelen en het maken van keuzes in wat jullie als organisatie gaan doen. In dit proces doorlop je de volgende stappen:
1. Bepaal je missie, visie
Middenin de matrix plaats je de missie en visie van de organisatie, eventueel aangevuld met een Big Hairy Audacious Goal (BHAG). Dit vormt het uitgangspunt van alles wat jullie doen. Het is de kern (de Why) en het bestaansrecht van jouw organisatie. Besteed hier dan ook voldoende aandacht aan. Zie het als een bestemming waar jullie naartoe willen. Als je die niet weet kun je ook geen route bepalen om daar te komen.
2. Bepaal de lange termijn doelen
Welke doelen willen jullie behalen in 3 tot 5 jaar? Relateer dit aan de missie, formuleer SMART-doelen en noteer deze onderin de matrix.
3. Bepaal de korte termijn doelen
Welke kleine stappen gaan jullie het komende jaar zetten, in de richting van de lange termijn doelen? Maak ook deze doelen SMART en plaats ze links in de Hoshin Matrix.
4. Bepaal concrete acties/verbeterinitiatieven
Nu komen we bij de daadwerkelijke uitvoering. Welke acties of verbeterinitiatieven kunnen jullie bedenken om de jaardoelen te behalen? Formuleer de projecten die jullie gaan oppakken bovenin de matrix.
5. Bepaal KPI's en Recources
Het is het belangrijk om te weten welke middelen er beschikbaar zijn en ingezet worden om de acties uit te voeren. Denk hierbij aan wie de acties gaan oppakken. Noteer dit rechts in de matrix en koppel het aan de corresponderende projecten.
Tot slot bepaal je ook de Key Performance Indicators (KPI's), om te kunnen meten en bijsturen. Ook de KPI's plaats je rechts in de Hoshin Matrix. Deze moeten laten zien hoe succesvol jullie zijn in het behalen van de gestelde doelen.
Hulp nodig bij het maken van een Hoshin?
In de lean Green Belt training komt de Hoshin-matrix aan bod, samen met veel andere belangrijke Lean tools, die helpen om continu te verbeteren.