Boeken over Lean: 7 leestips
16 maart 2023 
in Lean
4 min. leestijd

Boeken over Lean: 7 leestips

In dit artikel vind je 7 leestips voor boeken die te maken hebben met Lean. Ik vertel je waar ze over gaan en waarom deze boeken voor jou interessant kunnen zijn om te lezen. 

Als Lean trainer en coach krijg ik vaak de vraag welke boeken wij bij 12Mprove inspirerend vinden. En omdat het Boekenweek is heb ik onze persoonlijke aanraders voor jou op een rijtje gezet.

Tip 1: ‘Ons werk is stuk’ van Martijn Aslander, Arjan Broere, Mark Meinema

Dit boek biedt een kritische blik op de huidige manier van werken en geeft concrete handvatten om ons werk te herstellen.

De auteurs beschrijven hoe onze huidige manier van werken niet meer past bij de realiteit van deze tijd en hoe we vastzitten in oude structuren en denkpatronen. Ze leggen uit hoe we ons werk kunnen herstellen door te focussen op het toevoegen van waarde, autonomie en verbinding.

‘Ons werk is stuk’ daagt je uit om anders te denken over werk en onze manier van werken. Het biedt een frisse kijk op hoe we ons werk kunnen organiseren en hoe we kunnen aanpassen aan de snel veranderende wereld.

Tip 2: ‘Lean Leiderschap’ van Marcel van Assen

Het boek ‘Lean Leiderschap’ is een gemakkelijk leesbaar boek met uitleg over Lean en hoe daarin als leider dit toe te passen. Voor iedereen een aanrader!

Verandermodellen zoals Kotter of CAP hebben een component in zich over de cruciale rol die leiderschap speelt in veranderingen en dus ook in de groei naar een cultuur van continu verbeteren. In dit boek wordt Lean in perspectief geplaatst en wordt op een fijn leesbare manier aangedragen wat het belang is van leiderschap en leidinggeven in een cultuur waarin continu verbeteren centraal staat.

Wat het voor eenieder aantrekkelijk maakt is dat er wordt gekeken naar leiderschap op alle niveaus.  Ook Lean consultants en coaches komen aan bod en hun rol in de verandering naar een Lean manier van werken en organiseren.

Toegegeven, het boek bevat wel wat open deuren en zal voor de Lean-adept op theoretisch niveau niet veel nieuws bevatten, maar het is een mooie leidraad voor leiders in organisaties op alle niveaus, om vanuit een veranderperspectief te reflecteren op hun eigen rol

Tip 3: ‘De kunst van Kaizen’ van Robert Maurer

Maurer beschrijft in ‘De kunst van Kaizen’ hoe kleine, geleidelijke veranderingen kunnen leiden tot grote verbeteringen op de lange termijn. Hij legt uit hoe je Kaizen kunt toepassen in alle aspecten van je leven, of het nu gaat om je werk, je persoonlijke relaties of je gezondheid.

Het boek laat zien hoe je stap voor stap kleine veranderingen kunt aanbrengen in je dagelijkse routine om zo je doelen te bereiken. Het is een praktische gids die je helpt om gemakkelijker en met meer plezier veranderingen aan te brengen in je leven.

Tip 4: ‘De 3 wetten van prestatie’ van Steve Zaffron & Dave Logan

‘De drie wetten van prestatie’ van Zaffron & Logan gaat over hoe je prestaties kunt verbeteren door effectiever te communiceren en samen te werken. Het boek biedt praktische inzichten en tools om beperkende overtuigingen te overwinnen en een cultuur van samenwerking en verantwoordelijkheid te creëren. Het is een interessant boek omdat het praktische oplossingen biedt voor veelvoorkomende uitdagingen in organisaties.

Als je een Lean implementatie in jouw organisatie doet zit de oplossing niet in de instrumenten. De oplossing zit in de mensen die een toekomst zien en horen waar ze enthousiast van worden. Door dit boek en “de drie wetten” leer je grensoverschrijdend presteren, op een integere manier. Jouw toekomst is allang geschreven tenzij jij het nu gaat herschrijven.

Tip 5: ‘The Toyota way’ van Jeffrey Liker

Jeffrey Liker gaat in dit boek in op het Toyota Productiesysteem en legt uit hoe Toyota erin slaagt om verspilling te minimaliseren en de kwaliteit van haar producten continu te verbeteren.

Liker beschrijft de 14 principes die aan de basis liggen van het Toyota Productiesysteem, en hoe deze principes kunnen worden toegepast in elke organisatie. Het boek is doorspekt met praktische voorbeelden en casestudies, waardoor de principes tastbaar worden en je er direct mee aan de slag kunt.

‘The Toyota way’ gaat niet alleen over het verbeteren van de productieprocessen, maar ook over het creëren van een cultuur van continu verbeteren en respect voor mensen. Het is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in Lean management en procesverbetering.

Tip 6: ‘Toyota Kata’ van Mike Rother

Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van de prestaties van jouw organisatie, kan ‘Toyota Kata’ van Mike Rother je helpen om een systematische aanpak te ontwikkelen om dit te bereiken.

De werkelijkheid verloopt niet lineair. Interne en externe factoren zijn van invloed op onze prestaties als organisatie. Toch worden veel plannen om ambitieuze doelen te halen met mijlpalen gepland en stellen we regelmatig vast dat we niet of niet voldoende op koers zitten.

Met de Kata aanpak ben je veel eerder in staat je doelen te halen door steeds weer op basis van PDCA je eerstvolgende stap richting je doeltoestand te nemen. Met het kort cyclische Kata denken en doen komt het verbeteren als gedrag ook nog eens in de genen van de organisatie.

Het boek biedt een praktische en toegankelijke introductie tot de Kata-methode, met voorbeelden uit de praktijk en richtlijnen voor implementatie.

Tip 7: ‘Strategie executie met een ziel' van Marc van Mierlo

Last, but not least: ‘Strategie executie met een ziel’. Het nieuwste boek uit deze lijst. Geschreven door Marc van Mierlo, één van onze partners. Marc is een Master Black Belt Lean Six Sigma, managementcoach, organisatieadviseur en geeft training, ook uit naam van 12Mprove.

Zijn uitgebreide kennis en jarenlange ervaring met strategische vraagstukken heeft Marc gebruikt als inspiratie voor zijn boek ‘Strategie executie met een ziel’. Hierin beantwoordt hij voor jou de vraag hoe je op een effectieve manier de strategie van een organisatie operationeel maakt, met grote gedragenheid en bevlogenheid van alle medewerkers.

Wat is jouw favoriet? Deel je leestip!

We zijn benieuwd wat je van deze lijst vindt. En ken jij een ander boek dat ook raakvlakken heeft met Lean en veel indruk op jou gemaakt heeft? Deel jouw leestip dan in de community hier op onze LinkedIn-pagina >


Over de schrijver
Sander is trainer en coach bij 12Mprove. Vanaf 2014 heeft hij zich gespecialiseerd in Lean Six Sigma (Black Belt). Dat komt voort uit zijn marketing en innovatie achtergrond bij verschillende multinationals, waardoor hij steeds meer geboeid raakte door effectiviteit, efficiëntie en gedrag. Daarnaast is hij als gecertificeerd Professional Scrum Master, Product Owner én Certified SAFe® 5 Agilist vertrouwd met Agile en Scrum werkwijzen, de principes en de daarbij horende mindset. Sander kijkt met een integrale blik naar het functioneren van organisaties.