Welke Lean training past bij jou?
07 juni 2018 
in Lean
4 min. leestijd

Welke Lean training past bij jou?

Je bent geïnteresseerd in of enthousiast over Lean en mag van je manager een training volgen. Of je bent manager en wil jouw medewerkers trainen in Lean. Je gelooft er namelijk in dat je daarmee meer en betere resultaten gaat boeken. Goed startpunt, maar hoe kies je nu de juiste Lean training? Voor jezelf en/of voor je medewerkers? Ga je voor een Yellow Belt, Green Belt, of Black Belt training? In deze blog leggen we je het verschil uit, zodat je straks de juiste keuze kan maken.

De verschillende Lean training niveaus

Binnen de Lean manier van werken onderkennen wij drie kennisniveaus die elkaar opvolgen:

 1. Yellow Belt
 2. Green Belt
 3. Black Belt

De oorsprong van Lean ligt in Japan bij Toyota. Japan staat bekend om onder andere de Judosport, waarin de ervaring van de judoka wordt aangeduid met de kleur van de banden, in het Engels ‘belts’ genoemd. Vandaar dat wij het niveau van de Lean training ook aanduiden met ‘belts’. Hieronder gaan we inhoudelijk in op het verschil tussen de 3 niveaus, Yellow, Green en Black Belt.

Lean Yellow Belt Training

Door het volgen van de Yellow Belt Training raak je bekend met de basis van Lean management. Deze kennis is onmisbaar om goed te kunnen functioneren in Lean verbeterteams of afdelingen en organisaties die continu willen verbeteren.

Lean is een manier van werken met een geheel eigen “taal”. Binnen een organisatie die Lean werkt, zullen er dagelijks begrippen langskomen die voor een leek als Chinees in de oren zullen klinken. Goed functioneren wordt voor iemand erg lastig als ze de betekenis en het doel van deze begrippen niet kennen. Laat staan als je als organisatie een Lean transitie ondergaat en in zijn geheel over wil naar de Lean manier van werken. Om een Lean transitie duurzaam succesvol te maken, is het echt een vereiste dat iedereen binnen de organisatie tenminste de basis kent en dus een Yellow Belt Training heeft gevolgd.

Wat wordt er behandeld tijdens een Yellow Belt Training?

Tijdens de Yellow Belt Training komen er veel begrippen aan bod. Het doel van de training is dat je leert wat Lean inhoudt en hoe je actief een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van je eigen werkproces met focus op de klant.

Zie hieronder de belangrijkste begrippen die langskomen tijdens de training:

 • Lean systeem
 • Lean principes
 • Verspillingen
 • Perfectie
 • Niveaus van klantwaarde
 • Moments of truth
 • Kano model
 • Klantarena
 • Waardestroom
 • VSM techniek
 • Kaizen
 • Probleemdefinitie
 • Datacollectie
 • Grondoorzaken
 • Verbetervoorstellen
 • Implementeren
 • Check & Borg
 • Go to the Gemba (werkvloeren)
 • 5S
 • Standaardisatie
 • SOP
 • Strategie executie
 • Visie / Missie Pyramide
 • Prestatie management
 • Visueel Management
 • Prestatie dialoog

Lees hier meer over onze Online Yellow Belt Training

Lean Green Belt Training

Je weet nu dat de Yellow Belt Training zorgt voor de basiskennis van Lean en dat dit een minimale vereiste is om binnen een organisatie op een Lean manier te kunnen werken. Maar daar stopt het natuurlijk niet, want Lean staat ook voor “continu verbeteren”. Om dat te kunnen moet je wel meer weten dan alleen de basis van Lean. Dit is waar de Lean Green Belt Training van pas komt.

Het belang van herkennen

Wat vraagt de klant van ons en doen we de dingen die bijdragen aan de vraag van de klant? Dit is waar men op de werkvloer elke dag weer bewust mee aan de slag gaat in een Lean organisatie. Dat betekent dat het enorm belangrijk is dat medewerkers die zaken herkennen die niet bijdragen aan de vraag van de klant. Binnen Lean noemen we dat “verspillingen”. Yellow Belts, maar vooral Green Belts worden erop getraind om deze verspillingen met behulp van Lean tools te herkennen en meetbaar op te lossen. 

Implementatie en verbeteren op operationeel niveau

In de Lean Green Belt Training leer je verder hoe je de verandering naar een Lean manier van werken begeleid. Dat betekent dat je weet wat de elementen zijn van het Lean systeem en wat hun onderlinge verbanden zijn. En je kent de veranderkundige elementen die je als organisatie moet invullen om de verandering te laten beklijven.

Je leert hoe je verbeteren tot een dagelijkse routine maakt en leert je medewerkers en collega’s daarin te coachen. Spreken met impact en technieken waarmee je anderen kunt overtuigen maken daarom ook een wezenlijk onderdeel uit van onze Green Belt Training. Green Belts zijn facilitators en analisten die collega’s begeleiden in verbetering op operationeel niveau.

Belangrijke onderdelen van onze Green Belt Training zijn de prestatiedialoog, waardestroom analyse, Kaizen, Lean implementatie en spreken met impact. Ook visueel management, capaciteitsmanagement, standaardisatie en Toyota Kata zijn onderwerpen die uitvoerig worden behandeld aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

Onze Lean Green Belt bestaat uit in totaal 4 klassikale dagen waarbij een groot deel van de lesstof online wordt voorbereid via ons Leerportaal. Daardoor houden wij meer tijd over om in de klas te oefenen met de theorie. En daar leer je toch echt het meeste van.

Meer over onze Lean Green Belt Training lees je hier

Lean Black Belt Training

Waar de Lean Green Belt zich voornamelijk richt op operationele verbeterprojecten, zal je als Lean Black Belt je richten op grotere verbeterprojecten die organisatiebreed uitgerold worden. Het is de taak van de Black Belt om het Lean systeem draaiende te krijgen en vooral draaiende te houden. Eén van de vereisten om bij 12Mprove de Lean Black Belt Training te kunnen volgens is ook het voltooien van een verbeteropdracht binnen een organisatie met een zogenaamde ‘verzilveringswaarde’ van € 100.000,-.

Om de Lean Black Belt Training te kunnen volgen, moet je je Lean Green Belt Certificaat op zak hebben. Ervaring met de tools die je leert tijdens de Green Belt training is nodig, omdat je als Black Belt binnen een organisatie de expert bent op het gebied van “continu verbeteren”. Je bent adviseur, coach en leraar in één. Het is daarom niet alleen belangrijk dat je goed bent in de hard skills, maar vooral ook in de soft skills. Je moet zowel personeel, als hoger management kunnen motiveren en enthousiasmeren om ze mee te krijgen in de cultuurswitch die hoort bij het Lean gedachtegoed.

Externe of interne Lean Consultant

Als Lean Black Belt kan je op twee manieren je opdracht doen en voltooien. Veel Black Belts zijn werkzaam als externe consultant, net zoals de consultants van 12Mprove. Bij grote organisaties die een transitie ondergaan worden vaak intern Black Belts opgeleid door bureaus als 12Mprove. 

Geinteresseerd in het volgen van de 12Mprove Lean Black Belt Training? Klik hier voor meer info!

Over de schrijver
12Mprove helpt professionals en bedrijven om continu te verbeteren, door middel van training en coaching op het gebied van Lean, Agile, Scrum en leiderschap. Het gaat om slimmer werken, met een duidelijk focus op de klant, de medewerker en operationeel resultaat.