Wat is LCS en welke voordelen voor de organisatie en medewerkers heeft het?
04 augustus 2021 
in Lean
4 min. leestijd

Wat is LCS en welke voordelen voor de organisatie en medewerkers heeft het?

LCS staat voor Lean Competency System. In dit artikel geven we meer uitleg, lichten we de voordelen voor organisaties en medewekers toe en leer onder andere hoe de Lean belt kleuren gekoppeld zijn aan de verschillende LCS levels.  

Wat is LCS?

LCS staat dus voor Lean Competency System. Het is een Lean kwalificatie raamwerk voor iedere organisatie, Lean expert en medewerker die in zijn of haar werk te maken heeft met continu verbeteren. Het LCS systeem biedt:

 1. accreditatie van een trainingsprogramma gericht op continu verbeteren.
 2. kwalificatie op zeven Lean competentie niveau’s.
 3. een structuur waarmee een organisatie een Lean trainingsprogramma kan ontwikkelen om vaardigheden van medewerkers en een cultuur van continu verbeteren te bevorderen.
 4. een duidelijke gids voor medewerkers om vaardigheid in het Lean denken te ontwikkelen en voor eigen professionele ontwikkeling.
 5. een community van continu verbeteraars voor peer-to-peer leren.

            LSC lean gecertificeerde training         

Geschiedenis van LCS

Het LCS is in 2005 ontwikkeld door het Lean Enterprise research Centre van Cardiff University. Het is wereldwijd het enige universitair ontwikkelde Lean kwalificatie raamwerk voor de werkomgeving. Het wordt toegepast voor een brede range van Lean trainingen. Dit is mogelijk dankzij de ‘system-based’ definitie van het Lean denken. De kracht ligt in de resultaat gebaseerde benadering van Lean competentieniveau’s. Op deze manier stelt het trainingsbureau’s en organisaties in staat om Lean trainingsoplossingen te ontwikkelen die passend zijn bij de eigen unieke omstandigheden, processen en marktomgeving. Het LCS is geadopteerd en toegepast door een brede range van wereldwijde private en publieke organisaties          

Waarom LCS?

We weten nu wat het is, maar waarom is LCS belangrijk, waar helpt het bij? We bekijken het vanuit twee invalshoeken;

Voor organisaties:

 1. LCS geeft erkenning en herkenning van Lean kennis en vaardigheden van medewerkers.
 2. Het biedt een universele kwaliteitsstandaard die wereldwijd breed geadopteerd is.
 3. En het zorgt voor een robuuste, technisch solide en goed gemanagede Lean training.

Voor medewerkers:

 1. LCS geeft erkenning van een relevante Lean kwalificatie.
 2. Het biedt een raamwerk waarmee je je Lean vaardigheden verder kunt ontwikkelen.
 3. En het geeft toegang tot een Lean netwerk community voor peer-to-peer leren.                 

Wat is het doel van LCS?

De purpose van LCS is drieledig:

1) Om de adoptie van het Lean denken in organisaties te bevorderen zodat operationele effectiviteit en het bereiken van organisatiedoelen kan worden verbeterd.

2) Om medewerkers Lean beter te laten begrijpen en instrumenten en technieken toe te passen om effectiever te worden in continu verbeter activiteiten.

3) Om bij te dragen aan de ontwikkeling en toepassing van het Lean denken en aan acceptatie hiervoor.  

Wat zijn de voordelen van accreditatie?

Lean accreditatie heeft verschillende voordelen voor zowel de organisatie als de medewerker.

Het is een onafhankelijke bevestiging voor de manier waarop de Lean training is georganiseerd, professioneel uitgevoerd en is technisch solide en robuust.

Lean accreditatie van LCS geeft ook aan dat een trainingsbureau is gecommitteerd aan een duurzame hoge kwaliteitsstandaard in Lean training en aan het continu verbeteren van het gehele trainingssysteem.

Voor medewerkers biedt LCS accreditatie een kwalificatie van hoge waarde, een routekaart voor continue ontwikkeling en kennisgroei in Lean en toegang tot een unieke community van Lean adepten.     

Hoe zit het met LCS levels en Lean belts?

Gekleurde belts worden vaak gebruikt om de verschillende levels in Lean te duiden. Iedere kleur van een belt is gekoppeld aan een specifiek level van LCS (van 1a tot 3b) volgens de tabel hieronder:

            lcs levels versus lean belt kleuren

De levels zijn ingedeeld in 3 categorieën; fundamenteel, technisch en strategisch. 

lcs categorieen               

De focus per level is verschillend:

LCS Level 1a: White Belt / Yellow Belt
Gericht op onderliggende principes van het Lean denken en de ontwikkeling ervan.

Level 1b: Green Belt
Gericht op tools en techieken die vereist zijn om de huidige situatie te begrijpen, te analyseren en problemen op te lossen.

Level 1c: Green Belt
Gericht op tools en technieken die vereist zijn om toe te passen in de eigen werksituatie en om Lean op de werkplek te borgen.

Level 2a: Black Belt
Gericht op gevorderde Lean kennis en leiderschap competenties die vereist zijn voor management. Vaardigheid om programma’s te ontwerpen en te implementeren en een leidende rol te vervullen in het managen van een afdeling of cross functionele teams met enige support en begeleiding.

Level 2b: Black Belt
Idem als niveau 2a maar met een hoog verantwoordelijkheidsniveau en met een minimaal vereiste support en begeleiding.

Level 3a: Strategische onderneming
Gericht op gevorderde Lean kennis en strategische en leiderschap competenties die vereist zijn voor Lean leadership op senior level. Op niveau LCS 3a ben je in staat een Lean strategie voor een organisatie of business unit te ontwerpen en daarbij passende Lean leadership kwaliteiten en praktijk te demonstreren.

Level 3b: Strategische supply chain
Idem als niveau 3a, maar dan het op allerhoogste niveau en het kunnen demonstreren van volwassen Lean leadership kwaliteiten en praktijktoepassing.

Uitgangspunten van het LCS raamwerk

 1. Van iedere deelnemer wordt impliciet verwacht dat je eerst level 1a bereikt voordat je doorgaat naar het volgende level.
 2. Competentie heeft een kennis en praktijktoepassing element zodat beide terugkomen in de training.
 3. Het belang van het praktische element als onderdeel van Lean competentie neemt toe bij hogere levels.
 4. Elke level staat voor een weergave van de kennis en praktische vaardigheden van een deelnemer om over te beschikken zodat een training op dit niveau een heldere leer en praktijk uitkomsten kent.
 5. De niveau weergaven zijn resultaatgericht, dus niet voorschrijvend en het doel van de training is om kennis en praktische vaardigheid als eindresultaat voor deelnemers op te leveren.
 6. Het verschil tussen levels is niet volledig strikt en sommige onderwerpen en tools kunnen in meerdere levels aan bod komen.       

Kan ik lid worden van de LCS community?

Ben je LCS gecertificeerd door 12Mprove en wil je lid worden van de LCS Community?

Iedereen met een LCS certificaat kan kosteloos een Lean Practitioner Member van de LCS community worden. Registratie gaat heel makkelijk en kan via de link hier onder.

            

Over de schrijver
Sander is trainer en coach bij 12Mprove. Vanaf 2014 heeft hij zich gespecialiseerd in Lean Six Sigma (Black Belt). Dat komt voort uit zijn marketing en innovatie achtergrond bij verschillende multinationals, waardoor hij steeds meer geboeid raakte door effectiviteit, efficiëntie en gedrag. Daarnaast is hij als gecertificeerd Professional Scrum Master, Product Owner én Certified SAFe® 5 Agilist vertrouwd met Agile en Scrum werkwijzen, de principes en de daarbij horende mindset. Sander kijkt met een integrale blik naar het functioneren van organisaties.