De Lean Black Belt opdracht: Twee succesvolle voorbeelden uit de praktijk
02 augustus 2023 
in Case
6 min. leestijd

De Lean Black Belt opdracht: Twee succesvolle voorbeelden uit de praktijk

Stel je voor dat je de kracht hebt om ketenprocessen te optimaliseren, bedrijfsdoelen te verwezenlijken en significante verbeteringen te realiseren in je organisatie. Dit is precies wat een Lean Black Belt training kan bieden.

In dit blogartikel wil ik je een inspirerend beeld geven van hoe het is om een Lean Black Belt te zijn en welke indrukwekkende resultaten je met deze expertise kunt behalen. Centraal in dit artikel staan twee concrete voorbeelden van Black Belt opdrachten, waarbij de deelnemers uit onze training buitengewone prestaties hebben geleverd in hun werkomgeving.

Maar wat houdt een Lean Black Belt training eigenlijk in? Het omvat niet alleen vijf intensieve klassikale bijeenkomsten, maar ook een praktijkopdracht die je uitvoert binnen je eigen werkomgeving. Deze opdracht vereist dat je een ketenproces verbetert, waarbij je een aanzienlijke bijdrage levert aan de bedrijfsdoelen. Het is een uitdagende en veeleisende taak, maar de beloning is groots.

Laten we samen een kijkje nemen in de wereld van de Lean Black Belt en de opmerkelijke resultaten ontdekken die mogelijk zijn wanneer toegewijde professionals hun geleerde vaardigheden inzetten om hun organisaties naar nieuwe hoogtes te tillen.

Wat houdt een Lean Black Belt training en praktijkopdracht in?

Een Lean Black Belt training bij 12Mprove is een intensief programma dat je voorbereidt op het leiden van complexe verbeterprojecten binnen en buiten je organisatie.

De training

De training bestaat uit vijf klassikale dagen waarin je diep duikt in de principes van Lean, waardoor je leert hoe je ketenprocessen kunt optimaliseren om verspilling te minimaliseren en efficiëntie te maximaliseren.

De praktijkopdracht

Een cruciaal onderdeel van de Lean Black Belt training is de praktijkopdracht die je in je eigen werkomgeving uitvoert. In tegenstelling tot een Green Belt opdracht, waarbij de focus ligt op het verbeteren van een specifieke afdeling of proces, moet een Black Belt opdracht zich richten op het verbeteren van een volledige keten van processen. Dit betekent dat je een breder perspectief moet hanteren en de samenhang tussen verschillende afdelingen en betrokkenen moet begrijpen.

De vereiste voor de praktijkopdracht is ambitieus: de verbetering moet een significante bijdrage leveren aan het realiseren van de bedrijfsdoelen. Hierdoor worden deelnemers uitgedaagd om op strategisch niveau na te denken en hun vaardigheden in verandermanagement in te zetten om complexe obstakels te overwinnen.

Voorbeeld 1: Van 'financieel incasseren' naar 'sociaal incasseren'

Een aangrijpend voorbeeld van een Black Belt opdracht komt van twee deelnemers die werkzaam zijn bij een woningcorporatie. In eerste instantie was het doel van hun opdracht om het incassoproces te versoepelen om zo huurachterstanden sneller te incasseren. Maar tijdens het proces ontdekten ze dat deze aanpak zou kunnen leiden tot meer uithuis-zettingen, wat niet strookt met het maatschappelijke doel van de corporatie namelijk het zorgdragen voor woonruimte voor een specifieke doelgroep.

Vastberaden om het verschil te maken, besloten ze hun probleem- en doelbeschrijving radicaal te veranderen. Hun nieuwe, ambitieuze doel werd om het aantal uitzettingen te reduceren tot nul, terwijl ze nog steeds de huurachterstanden tijdig wilden innen. Deze verschuiving transformeerde de opdracht in een echte Black Belt uitdaging, waarbij de gehele incasso keten - van de incassoafdeling tot incassobedrijven en deurwaarders - moest worden betrokken.

"Het resultaat was verbluffend!"

Het verwezenlijken van dit doel vergde veel zweet, tranen en toewijding. De deelnemers moesten hun verandermanagement-vaardigheden ten volle benutten om met verschillende belanghebbenden samen te werken en de hele keten te transformeren. Uiteindelijk hebben ze succes geboekt: het proces van financieel incasseren veranderde in een sociaal incassoproces, waarbij betrokkenheid en communicatie centraal stonden. Het resultaat was verbluffend - een drastische afname van uitzettingen wegens huurachterstanden en een stijging van tevredenheid onder de bewoners.

Deze Black Belt opdracht ging verder dan alleen procesoptimalisatie; het droeg bij aan de realisatie van de visie en doelen van de woningcorporatie. Dit voorbeeld illustreert de immense impact die een Lean Black Belt kan hebben op een organisatie en haar klanten of in dit geval, bewoners. Het is een bewijs dat het doorzettingsvermogen en de toewijding van deelnemers kan leiden tot betekenisvolle en duurzame veranderingen binnen een ketenproces.

Voorbeeld 2: Optimaliseren van een volledige serviceketen

Een ander indrukwekkend voorbeeld van de impact van een Lean Black Belt opdracht komt van een deelnemer die werkzaam is bij een leverancier van verpakkingen. De uitdaging die hij aanging was niet zomaar een verbeterproject; het betrof het optimaliseren van de volledige serviceketen van levering, service & onderhoud, en reparatie.

In tegenstelling tot een typische Green Belt opdracht, waarbij de focus vaak ligt op het verbeteren van één enkele afdeling of proces, had deze opdracht een veel bredere reikwijdte. Het doel was niet alleen om het serviceproces te stroomlijnen, maar ook om de klantwaarde te verhogen en een significante verbetering in winstgevendheid te realiseren. Bovendien was er een extra uitdaging - het verbeteren van de medewerkerstevredenheid.

Het was duidelijk dat deze opdracht een hoge mate van betrokkenheid vereiste, en als gevolg daarvan, kwam de deelnemer al snel tegenover een muur van weerstand te staan. Het implementeren van veranderingen in een hele serviceketen, met verschillende betrokken afdelingen en processen, was een complexe en delicate taak. Bovendien, gezien de hoge positie van de deelnemer binnen de organisatie, was er een zekere mate van druk en risico verbonden aan dit initiatief.

Gedreven door zijn vastberadenheid en geloof in de waarde van Lean principes, ging de deelnemer door met zijn missie. In een periode van slechts zeven maanden overwon hij obstakels, doorbrak hij weerstand en bracht hij verandering teweeg in de organisatie. Muurtjes werden afgebroken, deuren werden geopend en heilige huisjes werden kritisch bekeken. Het resultaat was opmerkelijk.

"Ruim 30% verbetering in doorlooptijd en efficiency"

Dankzij de inzet van de deelnemer werden de processen binnen de gehele serviceketen aanzienlijk geoptimaliseerd, met een minimale doorlooptijd en maximale efficiency, een verbetering van ruim 30%. Dit leidde tot positieve perspectieven qua winstgevendheid voor alle betrokken onderdelen van de keten. Bovendien steeg de medewerkerstevredenheid aanzienlijk, mede dankzij de betrokkenheid en participatie die de deelnemer had gecreëerd in het verbeterproces.

Deze Blackbelt opdracht was niet alleen een succesvolle verbetering van de processen en winstgevendheid van de organisatie, maar ook een bewijs van de transformerende kracht van Lean Black Belt professionals. Het verhaal van deze deelnemer illustreert dat Lean Black Belts in staat zijn om organisaties naar ongekende hoogtes te tillen, zelfs in uitdagende omgevingen waar weerstand en obstakels overheersen.

Het succes van deze opdracht ging wel gepaard met een bitterzoet moment. Na het behalen van zijn Black Belt werd de deelnemer benaderd voor een soortgelijke leiderschapsrol in een andere organisatie. Dit succesresultaat betekende dat de organisatie nu een andere bevlogen verbeteraar moest vinden om de volgende stappen te zetten. Hoewel dit een uitdaging is voor de organisatie, toont het de onschatbare waarde aan van Lean Black Belts en hun vermogen om organisaties naar succes te leiden.

Het bevredigende besultaat van Lean Black Belt opdrachten

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om de uitdagende en bevredigende aard van Lean Black Belt opdrachten. Het is duidelijk dat deze opdrachten veel tijd, inspanning, energie en soms zelfs tranen vergen, maar de beloning is zonder twijfel de moeite waard.

Als Lean Black Belt heb je de mogelijkheid om een echte veranderaar te worden binnen je organisatie. Je kunt complexe problemen bij de wortel aanpakken en werken aan het transformeren van hele procesketens Je leert niet alleen hoe je verspilling minimaliseert en efficiëntie maximaliseert, maar ook hoe je een strategische impact kunt hebben op de bedrijfsdoelen.

Een van de meest waardevolle aspecten van Lean Black Belt opdrachten is de focus op verandermanagement. Het vermogen om weerstand te doorbreken, mensen te betrekken en heilige huisjes ter discussie te stellen, zijn essentiële vaardigheden die een Lean Black Belt tot een succesvolle veranderaar maken.

Wanneer je als Lean Black Belt slaagt in je opdracht, word je niet alleen een Black Belt, maar je wordt een Black Belt die daadwerkelijk het verschil maakt. Het is een wereld van verschil tussen het hebben van de titel en het zijn van de persoon die organisaties in beweging kan brengen en tot bloei kan laten komen.

Mijn collega-trainers en ik zijn ongelooflijk trots op onze Lean Black Belt afgestudeerden. We weten dat zij de drijvende krachten zijn achter echte verandering en dat ze een positieve impact hebben op hun organisaties en de mensen om hen heen. De reis naar een Lean Black Belt is er een van uitdagingen en overwinningen, maar bovenal is het een reis naar professionele groei en voldoening.

Conclusie

Het verhaal van een Lean Black Belt is een verhaal van toewijding, doorzettingsvermogen en bevredigende resultaten. Door middel van een grondige training en een uitdagende praktijkopdracht, worden deelnemers uitgedaagd om complexe ketenprocessen te verbeteren en significante bijdragen te leveren aan de bedrijfsdoelen van hun organisaties.

De twee concrete voorbeelden van Black Belt opdrachten hebben ons laten zien dat een Lean Black Belt veel meer is dan alleen een procesverbeteraar. Het is een strategische veranderaar die in staat is om obstakels te overwinnen, weerstand te doorbreken en een impact te hebben die verder reikt dan alleen efficiëntieverbeteringen.

Word een Lean Black Belt en ervaar de voldoening van het zijn van een echte veranderaar. Samen kunnen we een wereld creëren waarin Lean principes en verbetercultuur centraal staan, en waarin organisaties gedijen en groeien.

Dus ben je klaar om de uitdaging aan te gaan en een Lean Black Belt te worden? Bij 12Mprove bieden we je de kans om een verschil te maken en je organisatie naar nieuwe hoogtes te leiden. Doe mee met onze training en zet de eerste stap naar een veelbelovende toekomst van continue verbetering en persoonlijke groei. Met jouw inzet en onze expertise kunnen we samen de wereld veranderen, één Black Belt opdracht tegelijk.

Over de schrijver
Remco startte in 2013 het trainings- en adviesbureau 12Mprove om professionals en organisaties te helpen met continu verbeteren. Zijn motto was, en is nog steeds, om kennis te delen via praktische informatie. Remco is afgestudeerd bedrijfskundige en Lean Master Black Belt, met jarenlange ervaring in verandermanagement, onder andere bij Cap Gemini, Nuon, ING Bank, Achmea en Rabobank. Met zijn kennis en ervaring daagt hij je uit om elke dag een beetje beter te worden in alles wat je doet!