Misvatting 2: Lean waait wel over
In massaproductie heerste altijd de gedachte dat werk moest worden opgedeeld in zeer repetitieve taken waar weinig vaardigheid voor nodig is. Op deze manier konden bedrijven laaggeschoolde arbeidskrachten inzetten om het werk op een kosteneffectieve manier uit te voeren.
Dat veranderde toen Henry Ford in 1913 voor het eerst de productieprocessen inrichtte op een manier waarbij de mensen, machines, gereedschappen en producten gerangschikt werden om een doorlopende productiestroom te faciliteren.
Het stimuleerde een ware revolutie in productieprocessen die efficiënter, sneller en van hogere kwaliteit waren dan productie op de traditionele manier.
De officiële basis voor Lean begon in Japan
Eind jaren 40 legde Toyota de basis voor wat officieel de Lean filosofie zou worden. Eiji Toyoda, de neef van Sakichi Toyoda (de oprichter van Toyota), bracht een bezoek aan een Ford fabriek in Michigan. Ze produceerden in deze fabriek ruim 8000 auto’s per dag, terwijl Toyota er slechts 2500 per jaar produceerde.
Eiji Toyoda begreep dat het massaproductiesysteem van Ford niet toegepast kon worden voor Toyota, daar was de Japanse markt te klein voor. Toyota werkte samen met Taiichi Ohno, de grondlegger van Lean, om het productieproces te optimaliseren.
Ze kwamen tot de conclusie dat ze met machines gemaakt voor het productievolume van Toyota, in combinatie met self-monitoring machines, vele malen sneller, efficiënter, hoger in kwaliteit, lager in kosten en gevarieerder konden produceren.
Lean is door de jaren heen alleen maar gegroeid in populariteit
Het concept van verspillingen elimineren binnen bedrijfsprocessen om de ultieme klantwaarde te bereiken sloeg al snel over naar andere sectoren. Ook zij ontdekten dat de Lean methode een slimme manier is om op een duurzame manier voor betere bedrijfsresultaten te zorgen.
Inmiddels wordt Lean in vrijwel iedere sector ingezet. Het begon bij productieprocessen, maar vooral in de dienstverlenende sector is Lean nu zeer succesvol door een grote diversiteit aan bedrijven en instanties. Van overheden, tot banken en woningcorporaties.
De Lean manier van werken is geen hype, maar een duidelijke trend
De afgelopen 15 jaar zijn een aantal piekmomenten (hypes) geweest waarin de interesse in Lean aanzienlijk is toegenomen en ook weer afnam. Toch is de algemene trend duidelijk: de interesse in Lean is zeer stabiel, het zal voorlopig zeker niet verdwijnen.