Van Oord op Go and See bij ABC Logistics
22 december 2022 
in Nieuws
2 min. leestijd

Van Oord op Go and See bij ABC Logistics

Recent brachten Lean Black Belt leden van Van Oord en 12Mprove, in samenwerking met Aleksander Borger (Rabobank), een bezoek aan ABC Logistics (onderdeel van Best Fresh): de Go and See. Dit initiatief vanuit 12Mprove is opgezet om kennisdeling en nieuwe inzichten te stimuleren. Het gastbedrijf (ABC Logistics) had een interessant programma opgesteld, waarbij er een praktijkopdracht gegeven werd. Ondanks hun drukke schema, maakten zij tijd  vrij om kennis te delen, van elkaar te leren en ervaringen weer mee terug te nemen naar Van Oord. 

Eerst werd de praktijkopdracht doorgenomen. Ad den Boer (gastheer en directeur ABC Logistics/Best Fresh) heeft een Waardestroomanalyse opgetekend, waarbij het logistieke proces van tomaten van aanlevering tot uitlevering in beeld gebracht is. Ad legde het proces uit op de Waardestroomanalyse, waarna de gehele groep het proces doorliep op de Gemba. Met pen en notitieboekjes in de hand werd kritisch gekeken naar iedere processtap. 

Ad den Boer:

"Het is altijd waardevol om mensen uit een andere branche in je organisatie te ontvangen. Dingen die voor ons volstrekt logisch zijn en vaak ook een langere historie hebben, worden zo eens met andere ogen bekeken. Ook dit keer zaten er weer waardevolle tips bij om onze processen nog beter te maken en zo met elkaar te zorgen voor een nog blijere klant.” 

De groep werd in duo’s verdeeld en kreeg een deelproces toegewezen. Binnen het deelproces konden de Black Belts stilstaan en vragen stellen aan de eigenaren van de deelprocessen. Elk duo had de taak om de top twee problemen terug te communiceren naar de gehele Black Belt-groep. In deze presentaties werden tips en tricks gedeeld en vragen gesteld. De Black Belts leren van elkaar en ABC Logistics leert van de Black Belts. Met nieuwe energie en inspiratie gaan de deelnemers weer terug naar Van Oord.

Hanneke van den Enden (Black Belt):

"Het was een inspirerend event dat in het teken stond van continuous improvement. Hierdoor realiseer je je dat de mensen die het dichtst staan bij het werkproces, vaak ook (een deel van) de oplossing hebben. Het is een aanrader om een Go and See bij te wonen. Je observeert namelijk het echte werkproces om mogelijke problemen in de flow te ontdekken."

Tot slot, het was een dag die in het teken stond van leren, verbinden en inspireren. We kijken uit naar een volgende Go and See. Dank allen voor deze fantastische en leerzame ochtend!

Wil jij ook een Go and See dag meemaken? Neem contact met ons op!

Over de schrijver
12Mprove helpt professionals en bedrijven om continu te verbeteren, door middel van training en coaching op het gebied van Lean, Agile, Scrum en leiderschap. Het gaat om slimmer werken, met een duidelijk focus op de klant, de medewerker en operationeel resultaat.