Populaire STAP-regeling wordt afgeschaft
07 juni 2023 
in Nieuws
1 min. leestijd

Populaire STAP-regeling wordt afgeschaft

Ondanks de grote populariteit zal de STAP subsidieregeling, waarmee je tot € 1.000 kunt krijgen voor scholing en ontwikkeling, eind dit jaar worden afgeschaft.

Het STAP-budget wordt afgeschaft vanaf 2024, zo blijkt uit de Voorjaarsnota 2023 van het kabinet. De subsidieregeling verdwijnt om extra geld vrij te maken voor de rijksbegroting.

Sinds de invoering is het STAP-budget erg populair. Zo’n 70.000 mensen hebben dit jaar al geprofiteerd van de regeling en daarmee de kosten voor een opleiding deels of volledig vergoed gekregen. En nog eens tien duizenden mensen wilden een aanvraag indienen, maar hebben misgegrepen omdat het beschikbare budget telkens binnen enkele uren na vrijgeven al op was.

Ondanks de grote populariteit en eerdere berichten waarin werd aangegeven dat de STAP-regeling nog meerdere jaren beschikbaar zou zijn, wordt in 2024 de stekker er uit gehaald. Het loket voor een nieuwe aanvraagronde gaat dit jaar nog drie keer open op 3 juli, op 4 september en op 1 november, maar daarna is stopt het.

Strengere regels

Sinds begin 2023 zijn de voorwaarden voor het STAP-budget aangescherpt. Zo is er een grens van 300 toekenningen per scholingsactiviteit per opleider per kalenderjaar en zijn er opleiders die misbruik maakten van de regeling uit het register verwijderd. Uiteraard mag 12Mprove, als CEDEO erkende opleider, dit jaar nog wel trainingen aanbieden met het STAP-budget. 

Wat gebeurt er in 2024

Omdat het STAP-budget vanaf 2024 wordt beëindigd, wordt onderzocht of er andere manieren zijn om het leren en ontwikkelen te blijven aanmoedigen. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangegeven te gaan kijken op welke manier zij Leven Lang ontwikkelen kan blijven stimuleren. 

UWV is in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over nieuwe manieren waarop een brede groep mensen ondersteund kunnen worden met het volgen van scholing. Of dit gaat lukken en hoe dit vormgegeven gaat worden is nog niet bekend.

Zet de STAP, nu het nog kan!

Wil jij dit jaar nog gebruik maken van het STAP-budget? Het is nóg niet te laat, maar de tijd begint nu wel te dringen! Lees hoe en voor welke training jij tot € 1.000 subsidie kunt aanvragen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit nieuws of heb je hulp nodig bij jouw STAP-aanmelding? Neem dan contact met ons op.


Over de schrijver
12Mprove helpt professionals en bedrijven om continu te verbeteren, door middel van training en coaching op het gebied van Lean, Agile, Scrum en leiderschap. Het gaat om slimmer werken, met een duidelijk focus op de klant, de medewerker en operationeel resultaat.